20. 11. 2011

Legalegalización




V Česku konopí frčí. Co zmůže legalizace?

Mladí Češi jsou největšími milovníky marihuany z celé Evropy. V konzumaci zeleného štěstí jim nepřekáží ani fakt, že v Česku je přechovávání marihuany nezákonné. Přijde čas, kdy si budeme moci vystavit květináč s konopím za okno beztrestně? Musí přijít. Legalizace marihuany je neodvratná, české ulice si na její vůni už zvykly.

Kolem marihuany poletuje mnoho mýtů a nepřesností. Ganja je v médiích prezentována jako jed, který vám už po prvním vdechu vypálí mozek či zadusí všechny spermie. Účinky marihuany jsou přitom srovnatelné s tabákem či alkoholem. O to, že se nejedná o účinky pouze blahodárné, se přít nebudu, marihuana je ale proti tabáku a alkoholu škodlivější jen o nezákonnost. Dalším mýtem je, že marihuana slouží vždy jako odrazový můstek pro skok do tvrdých drog. O alkohol se ovšem můžete také odrazit, možná dokonce snadněji než o trávu. A dobře vychlazenému pivu neodolá určitě daleko více Čechů než dobře nasušenému konopí.

Legalizujme, ale s omezeními, jak řekl Platón - přílišná svoboda se může zvrátit v tyranii. Marihuana by se prodávala samozřejmě jen plnoletým požitkářům, dětem ponechejme plyšové psy a gumové kačery. Stejně jako cigarety se ani jointy nehodí na některá veřejná prostranství, pasivnímu hulení nepovolaných je třeba zabránit. Kuřte jen na vyhrazených místech a tam se zahlcujte dýmem, z čeho chcete.

Myšlenka legalizace by se měla líbit i státu, z prodeje marihuany by určitě spadl nějaký ten peníz do státní kasy a navíc by se přestaly nacpávat kapsy dealerů. Legalizací se konzumace marihuany nejspíše nesníží, ale nárůst také není třeba očekávat. Dosavadní huliči si prostě jen budou moci dát jointa bez příchutě zakázaného ovoce.

Legalizace bude spíše jen formalita, ale nutná. K trestání kuřáků marihuany stát nemá důvod. Nechme tedy marihuanu, aby uzavřela trojúhelník legálních drog.

1 komentář:

  1. Súhlasím s Tebou. Prečo tak tvrdo všetko zakzovať, nechať ľudí dopestovať si trochu zeliny a hne´d by bol svet doslova šťastnejší. :)

    Mňa by zaujímalo, ak by bola marihuana predajná, o koľko by vzrástla/klesla (?) jej cena. Na jedenj strane môžme hovoriť o dani, tak ako je na cigaretách, na druhej strane, ceny na čiernom trhu sú možno prehnané. Vážne ma interesuje, ako by vypočítali adekvátnu cenu trávy :)

    OdpovědětVymazat